Vår serie hemmakockar fortsätter, och denna gång träffar vi Mattias. Här presenterar han två favoritrecept: asiatiska quesadillas med yakiniku och rökt fjällröding med spetskål och sandefjordsås. Samtidigt får vi en chans att lära känna honom bättre genom frågor om hans matlagning och inspiration.
Hur påverkar din bakgrund som jägare hur du tänker kring mat och råvaror?
– Min bakgrund som jägare gör att man blir väldigt mån om råvarorna, att jag som jägare vet att köttet jag äter ikväll är så ekologiskt och bra som det möjligt kan bli känns otroligt bra. Jag gillar känslan av att man får vara med hela vägen till tallriken och då vill man ju att allt man serverar till köttet ska vara av precis lika bra kvalitet. För mig får det gärna vara lite dyrare, ta lite längre tid och vara lite bättre – då vet jag att det jag serverar är av världsklass.
Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på att laga vilt men inte vet var man ska börja?
– Läs på om det vilt du ska laga. Viltkött är ofta väldigt mört men också ganska magert, vilket gör att det kan bli torrt. Stektemperaturen är därför det viktigaste av allt, ta reda på vad som gäller för just det kött du ska tillaga.
Vad inspirerade dig till att använda asiatiska influenser till quesadillan?
– Jag tycker att det är kul att ge rätter en twist och kombinera olika smaker. I det här fallet ville jag liva upp ganska vanliga smaker och göra dem mer spännande.
Vilken roll spelar elden för dig i matlagningen, är den bara en värmekälla eller något mer?
– Vem gillar inte eld?! Allt som har med eld att göra är fantastiskt. Det är också en liten utmaning att få till den där perfekta temperaturen, vilket gör matlagningen mycket roligare. Det är inte som att sätta på spisen hemma på medelhög värme och veta att temperaturen håller sig konstant. Och så är förstås röksmaken en väldigt trevlig bonus.
Hur gick det till när du rökte fjällrödingen, och har du några knep eller favoritmetoder när det gäller elrökning?
– För att få till rödingen är knepet att använda termometer, stänga locket och låta den vara så att man inte släpper ut all härlig rök. Sedan är det bara att vänta tills rätt temperatur är uppnådd, utan att tjuvkika. Justera mängden och sorten träflis beroende på hur mycket röksmak du vill ha. Det viktigaste är att testa sig fram och hitta det som passar just din smak.