Muurikka stekhällar
Stekhällen är vår mest välkända produkt, för många är namnet Muurikka till och med synonymt med en stekhäll i gjutjärn. De första Muurikka stekhällarna tillverkades i Finland, av två vänner som började tillverka dem för eget bruk – för att kunna steka pannkakor utomhus. Stekhällarna i varmvalsat stål blev populära i bekantskapskretsen och snart började man sälja dem kommersiellt. Idag är Muurikka stekhällar ett välkänt begrepp i både Finland, Sverige och i allt högre grad även i resten av Norden. Intresset för utomhusmatlagning ökar stadigt och för den som vill prova på finns det mycket inspiration att hitta. Vårt sortiment av produkter för utomhusmatlagning har vuxit och alla kan hitta en Muurikka stekhäll som passar, oavsett om man vill hålla till hemma i trädgården eller ute i vildmarken.
Laga med gasol eller på eld
Muurikka stekhällar kan användas med en gasolbrännare eller över öppen eld. Stekhällarna är i gjutjärn och finns i många olika storlekar, från den minsta med 38 cm i diameter till den allra största med en generös diameter på 120 cm.
Tillbehör till stekhäll
Till Muurikkas sortiment av stekhällar finns många användbara tillbehör. Stekspadar, knivar och skärbrädor är några exempel på produkter som gör matlagningen på stekhäll ute både enklare och roligare. Ett praktiskt lock till din stekhäll passar utmärkt när maten ska puttra en stund.
Ta hand om din Muurikka stekhäll
För att komma i gång när stekhällen är ny behöver du rengöra den med milt diskmedel och bränna in den ordentligt. Hetta upp hällen tills den mörknar, bred sedan ut ett tunt och jämnt lager av fett, t ex vår Silava stekfett eller en neutral matolja, över hela stekytan och hetta upp stekhällen ordentligt under ca 15 minuter. Det är helt i sin ordning om det ryker. Låt sedan hällen svalna innan du torkar av den med hushållspapper och smörjer in den i ett nytt, tunt lager med fett.
Om du vet att du inte ska använda din stekhäll på länge rekommenderar vi att du rengör den ordentligt, fettar in på nytt och förvarar på en torr plats. Om din häll skulle ha rostat kan du alltid göra rent den med stålull eller stålborste och sedan bränna in och fettbehandla den på nytt. Genom att ta hand om den på rätt sätt kommer du kunna ha glädje av din Muurikka stekhäll under många år.
Fler och fler upptäcker charmen med att laga mat på stekhäll i gjutjärn ute. Det är ett fantastiskt sätt att umgås, och sällan smakar väl maten så bra som när den är tillagad och uppdukad utomhus. Variationsmöjligheterna är oändliga, och du kan göra matlagningen precis så enkel eller komplicerad som du önskar.