Muurikka – vad kan det betyda?

Egentligen ingenting, det är ett varumärkesnamn som såg sin gryning på 70-talet. På vissa håll och kanter, speciellt i Finland har Muurikka blivit synonymt med produktslaget murbottenpannan. Detta till den grad att i princip alla stekhällar som används utomhus över gasol eller öppen eld kallas i väldigt stor utsträckning för ”en muurikka”.

Detta har av förklarliga skäl även spillt över till Sverige, hur skall vi i Sverige hålla reda på vad allt heter och inte när nästan inte ens finländarna själva gör det? Murbottenpanna är ett finlandssvenskt ord, vi väljer att kort och gott kalla det för en stekhäll. Slå en sökning hos valfri sökmotor på murbottenpanna så är det inte speciellt många träffar man får från svenska sidor utan det är uteslutande finlandssvenska.

Det finns ett antal mer eller mindre roliga felskrivningar och felsägningar när det kommer till Muurikka, här listar vi ett par av dem:

Muereka, Mjureka, Morrika, Morika och Murrika. Det förstnämnda med en klang av uttalandet från det något mer kända Heureka/Eureka. Det finns såklart en mängd fler varianter av det för oss svenskar något svårt uttalade och svårt skrivna Muurikka.

Åter till historien

På 70-talet blev Mikko Kahelin lite extra sugen på plättar. Han bad sin kompis Reijo Sistonen, han jobbade på ett företag som tillverkar cisterner till bensinmackar och fabriksanläggningar, att klyva hans gamla gryta för att det skulle underlätta matlagningen.

Sistonen ville dock inte förstöra Kahelins gamla fina gryta utan tog istället och tillverkade en stekhäll från spillbitar av varmvalsat stål de fått över från cisterntillverkningen.

Inledningsvis så användes stekhällarna enbart inom familjerna till de berörda personerna. Under ett traditionsenligt bastubad med en person som ansvarade för inköp till bensinstationer i Finland blev det dock diskussioner om att sälja den kommersiellt. Sagt och gjort skrevs en order rörande ett par tusen stekhällar på en servett, dagen efter när huvudvärken släppt något så ville man dock avbryta ordern. Det slutade någonstans där mellan och Muurikkas kommersiella tåg hade därmed lämnat perrongen.

Under 90-talet så var försäljningen främst inriktad mot den norrländska marknaden, oftast som ett tillbehör till tältkåtor och i samband med skoteråkning. Hörnells upptäckte produkten hos just en kund som köpte skoterkläder av företaget sedan tidigare och såg en större marknad än så.

Muurikka – nutid

Idag hittar man en mängd olika produkter som faller in under varumärket Muurikka. Muurikka köptes senare, av det också finska företaget, OPA under början av 2000-talet och bildade ett nytt bolag under namnet Opamuurikka Oy. OPA är ett i Finland välkänt varumärke inom husgeråd och är bland annat nordens äldsta tillverkare av rostfria kastruller och grytor. Fördelningen efter sammanslagningen blev att Muurikka står för produkter man använder utomhus och OPA för de produkter man använder inomhus.