Recept

Med Muurikkas produkter är det enbart fantasin som sätter dina gränser för matlagningen. De dagar som fantasin inte är med som vanligt så erbjuder vi nedan ett par olika recept som lämpar sig ypperligt för matlagning på våra stekhällar, rökar m.m.

Denna del av sidan är under uppbyggnad, om du lyckats hitta in hit ändå så varsågod att ta för dig bland de recept som hunnit sammanställas! 🙂

Rätter för stekhällar

Kötträtter

Grillad entrecôte med grillade pestogrönsaker.

4 st entrecôtebiffar
200g färdig tidig potatis
1 st paprika
1 st zucchini
1 st äggplanta
2 msk färdig eller hemmagjord sås av ruccola och pesto
0,5 dl olja
salt och svartpeppar

  1. Ta ut köttet i rumstemperatur i god tid och krydda det med salt och peppar.
  2. Grilla köttet i Muurikka Elgrillen eller stek det i våran stekhäll eller i grillpannan ca 4 minuter per sida. Krydda med krossad svartpeppar.
  3. Skär grönsakerna i rejäla bitar. Skär potatisen i skivor. Fukta dem snabbt i olja och krydda dem med salt och peppar.
  4. Grilla grönsakerna tills de får en vacker färg och ha de i svag värme tills de blir mjuka. Lägg grönsakerna i en skål och tillsätt pestosåsen.
  5. Blanda försiktigt och servera rätten varm eller kall.
Kyckling/Fågelrätter

Stekt ankbröst med nudlar, shiitakesvamp och färsk vitkål stekt i sitt eget fett.

4 st ankbröst
1 st vitkålshuvud
2 st askar shiitakesvamp
1 lök
400 g blötlagda risnudlar
1 dl cashewnötter
0,5 dl teriyakisås
1 tsk riven ingefära
1 tsk krossad vitlök
salt och peppar

Gör några snitt i ankbröstens skinnsidor för att skinnet ska bli knaprigare vid stekningen. Krydda ankbrösten med salt och peppar.

Strimla kålen och löken. Ta bort fötterna från svamparna. Lägg ankbrösten på kanten av stekhällen med skinnsidorna nedåt och låt de stekas. När det börjar rinna fett ner mot mitten av pannan, tillsätt löken, ingefäran och den krossade vitlöken i fettet. Glasera dem ett tag. Tillsätt svamparna och kålen. Nu ska ankbrösten vändas. Skinnet ska vara brunt och knaprigt. Stek ankbrösten i fem minuter till på kanten av stekhällen.

Tillsätt nudlarna och nötterna samt teriyakisåsen. Krydda ankbrösten med lite mera salt och skär dem i tunna skivor. Servera direkt från grönsaks- och nudelbädden. 

Bakning

Småbröd på Muurikka Universalpanna, men fungerar lika bra i din vanliga stekhäll om du har lite känsla för runda former.

ca 4 dl jästbrödsmjöl
1 dl rågmjöl
1 tsk bikarbonat
3/4 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk
2 msk sirap

  1. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölk och sirap. Bland sedan till en jämn deg.
  2. Klicka ut degen med en matsked på ett mjölat underlag och klappa till dem till tunna småbröd av samma storlek som dina handflator.
  3. Stek småbröden i din universalpanna eller stekhäll på medeltemperatur utan fett ca 1-2 minuter / sida.
Efterätter

Fyllning:
500g jordgubbar
10 st blad basilika
1 msk cointreau
200g mascarponeost
1 msk socker
1 dl vispgrädde

Skär jordgubbarna i bitar och finfördela basilikan. Blanda ihop dem och tillsätt likören. Vispa ihop mascarponeosten, vispgrädden och sockret.

Smet:
5 dl standardmjölk
2 st ägg
en nypa salt
2 tsk socker
2 dl vetemjöl
2 msk smält smör eller olja
stekfett

Blanda ihop alla ingredienserna omsorgsfullt och låt smeten vila en halvtimma. Smörj stekhällen med smör och stek de tunna plättarna på den.

Servera plättarna med jordgubbarna, basilikan och mascarponeskummet.  

Rätter för paellapannan

Kötträtter

Kryddig provensalsk linsgryta med korv.

3 dl gröna linser
2 st lökar
2 st morötter
2 st kvistar blekselleri
2 st skalade vitlöksklyftor
3 st plommontomater
1 st lagerblad
2 tsk currypulver
2 msk tomatpuré
2 dl vitvin
ca 6 dl kött- eller hönsbuljong
2 tsk torkad timjan
2 msk persilja
0,5 dl rapsolja
500 g råkorv, t.ex. merguez, salsiccia
salt och svartpeppar

Kan serveras med:
Grov dijonsenap och små ättiksgurkor.

Låt linserna ligga i blöt i rikligt med vatten över natten. Skala och finfördela lökarna, morötterna, bladsellerin och vitlöksklyftorna.

Skär plommontomaterna i grova tärningar. Glasera dem i olja tills de är mjuka och tillsätt tomatpurén och vitvinet.

Låt linserna rinna av och tillsätt dem, örterna, kryddorna och buljongen. Låt linsgrytan småkoka på svag värme i ca 25 minuter. Krydda lätt med salt och peppar.

Stek korvarna i pannan tills de får en vacker färg och låt de sedan ligga på linsgrytan i ca 10 minuter. Då får grytan smak även från korvarna.

Kyckling/Fågelrätter

Stekt ankbröst med nudlar, shiitakesvamp och färsk vitkål stekt i sitt eget fett.

4 st ankbröst
1 st vitkålshuvud
2 st askar shiitakesvamp
1 lök
400 g blötlagda risnudlar
1 dl cashewnötter
0,5 dl teriyakisås
1 tsk riven ingefära
1 tsk krossad vitlök
salt och peppar

Gör några snitt i ankbröstens skinnsidor för att skinnet ska bli knaprigare vid stekningen. Krydda ankbrösten med salt och peppar.

Strimla kålen och löken. Ta bort fötterna från svamparna. Lägg ankbrösten på kanten av stekhällen med skinnsidorna nedåt och låt de stekas. När det börjar rinna fett ner mot mitten av pannan, tillsätt löken, ingefäran och den krossade vitlöken i fettet. Glasera dem ett tag. Tillsätt svamparna och kålen. Nu ska ankbrösten vändas. Skinnet ska vara brunt och knaprigt. Stek ankbrösten i fem minuter till på kanten av stekhällen.

Tillsätt nudlarna och nötterna samt teriyakisåsen. Krydda ankbrösten med lite mera salt och skär dem i tunna skivor. Servera direkt från grönsaks- och nudelbädden. 

Rätter för rökning

Kötträtter

Fylld paprika och zucchini.

2 st paprikor
1 st zucchini
150g bacon
3 st vårlökar med blast
300g kantareller eller andra svampar
100g smältost
1 st riven mozzarella
salt och svartpeppar

Skär baconen, vårlökarna och svamparna i små bitar. Börja med att bryna baconbitarna i stekhällen/pannan. ta upp dem och glasera lök- och svampbitarna i fettet från baconen. Blanda baconbitarna och smältosten med lök- och svampbitarna. Tillsätt salt och svartpeppar. Hetta upp tills smältosten smälter och massan blir jämn.

Skär zucchinin itu och ta ut innanmätet. Skär upp övre delen av paprikorna och ta ur kärnorna. Fyll paprikorna och halvorna av zucchinin med massan. Strö riven mozzarella på halvorna och sätt på de övre delarna på paprikorna igen som lock.

Rök i 30 minuter.

Fiskrätter

Siklöjor och citronvinägrett.

1 kg siklöjor
salt
ett par sockerbitar

Rensa siklöjorna och skölj dem i kallt vatten. Salta och låt de dra. Placera sockerbitarna på rökspånet. Rök i ca 15 minuter eller tills siklöjorna är vackert bruna.

Citronvinägrett

1 dl olja
1/3 dl vitvinsvinäger
3 msk socker
1 st citron
färsk dill

Tillsätt saften från citronen och dillen hackad. Blanda ordentligt. Häll citronvinägretten över siklöjorna och låt de marineras en timma i kylskåpet eller servera genast om du vill.

Sockerbitarna i rökspånet ger maten en vacker brun färg.