På denna sida finner de de vanligaste frågorna som vi får och svaren på dessa. Skulle frågan du har inte finnas med här är du självklart välkommen att kontakta oss genom kontaktformuläret via sidan “Kontakta oss”.

FAQ - Vanliga frågor och svar

Hur brännare jag in min stekhäll?

Rengör den nya stekhällen genom att tvätta den med med varmt vatten. Genast efter rengöringen ska stekhällen behandlas med fett på följande sätt:

Hetta upp stekhällen på en gasbrännare, i vår elgrill eller på glödbädd och stryk ut Muurikka Silava Stekfett eller matolja tunt och jämnt över hela stekhällen. Det får inte komma för mycket fett på stekhällens botten eftersom fett blir till en ojämn massa när det hopar sig och bränner fast. Stryk ut fett några gånger och låt fettet absorberas mellan varven.

Fettet mörknar och torkar i pannan, åtminstone i mitten. Vid användning mörknar och patineras stekhällen ytterligare. Med andra ord, ju mer du använder din stekhäll desto bättre kommer den att bli!

Se ytterligare beskrivning under Videos. 

Hur rengör jag min stekhäll?

Rengör alltid stekhällen efter användningen. Direkt efter användningen är det lättast att rengöra den. Häll en skvätt vatten på stekhällen, koka upp det och rengör stekhällen med en stekspade och hushållspapper. Torka stekhällen och smörj stekytan lätt med matolja eller osaltat Muurikka Silava Stekfett.

När Muurikka Stekhällen är smutsig eller du vill rengöra den för att få bort en viss smak, då är det koksalt som du ska använda. Bred ut rejält med salt på Muurikka Stekhällen och ha lite värme under pannan i några minuter.

Saltet absorberar fettet, fukten och smutsen. Skrapa sedan bort det smutsiga saltet t.ex. med en stekspade, häll lite vatten på stekhällen och torka av den. Kom till slut ihåg att torka och smörja stekhällen ordentligt. Då är din Muurikka Stekhäll som ny igen.

Se ytterligare beskrivning under Videos. 

Hur förvarar jag min stekhäll?

När stekhällen ska förvaras under längre tid: Rengör, torka och smörj stekhällen och hetta upp den med Muurikka Silava Stekfett (upphettningen får fukten att avdunsta och fettet skyddar mot rost). Förvara stekhällen torrt.

Om min stekhäll rostar?

Det är inget problem om stekhällen har blivit utsatt för fukt under förvaringen och blivit rostig. Då ska den gnidas med stålull eller en grillborste samt rengöras och fettbehandlas enligt bruksanvisningen för att ta stekhällen i bruk. Sedan är stekhällen i gott skick igen.

Hur börjar jag använda min paellapanna?

Pannorna är av kallvalsat stål / kolstål. Eftersom pannan inte är rostfri och inte har non-stick-ytbeläggning är det viktigt att följa ibruktagnings- och underhållsanvisningarna noggrant. Korrekt behandling förbättrar pannans stekegenskaper och skyddar den mot rost.

Avlägsna det tillfälliga rostskyddet genom att koka upp vatten i pannan och sedan tvätta pannan med vatten och milt diskmedel. Låt inte pannan torka utomhus, utan torka den genast torr så att den inte rostar.

Hetta sedan upp pannan omedelbart och smörj insidan lätt med olja eller stekfett för att skydda pannan mot rost och förbättra pannans stekegenskaper. Smörjningen bör alltid göras om om den är skadad eller borttvättad. Den brunspräckliga brända fettytan som bildats på pannans yta skyddar pannan mot rost och förbättrar stekegenskaperna – det är normalt att en panna blir brokig på insidan efter ibruktagning.

I fortsättningen lönar det sig inte att rengöra pannan med tvättmedel därför att tvättmedel lösgör fettytan.

Tvätta med hett vatten eller genom att koka upp vatten i pannan. Om matrester har fastnat i pannan kan de blötas och/eller skuras bort med stålull. Förvara pannan tillsammans med papper i en plastpåse på ett torrt och skyddat ställe. Om pannan har blivit rostig ska rosten skuras och tvättas bort och pannan ska fettbehandlas på nytt.

Garantin gäller ett år. Garantin gäller tillverknings- och materialfel. Garantin gäller inte skador orsakade av slutanvändaren, rost eller fel som beror på att skötsel eller underhåll försummats.