I vår serie hemmakockar möter vi nu Karolina. Matlagning över öppen eld är hennes specialitet och hon bjuder gärna på mättande, smakrika och rustika rätter som passar hela familjen. Här delar hon med sig av två favoriter: halstrad torsk med vitvinssås och råstekt potatis samt kantarellstuvad gnocchi med jordärtskocka och parmesan. Genom några korta frågor får vi också en inblick i hennes syn på matlagning och var hon hämtar sin inspiration.
Vad betyder det för dig att laga mat över öppen eld, är det smaken, känslan, gemenskapen eller något helt annat som lockar mest?
– För mig är det framför allt känslan, att allt går lite långsammare och att man verkligen är i stunden. Smaken blir ofta ännu bättre med lite rök och hetta från elden, men det är helheten som gör det speciellt. Att stå ute, känna dofterna och höra elden är något helt annat än att stå vid en spis. Och har man dessutom en spektakulär utsikt är det såklart pricken över i:et.
Kan du berätta hur idéerna till dina recept, halstrad torsk med vitvinssås och kantarellstuvad gnocchi, växte fram?
– Jag ville skapa två rätter som både känns lite lyxiga och samtidigt fungerar perfekt att laga utomhus. Torsken med vitvinssås är en klassiker som får en rustik känsla över öppen eld, och gnocchin med kantareller är en hyllning till skogen och säsongens smaker. Jag gillar kombinationen av det eleganta och det jordnära.
Hur väljer du råvaror till dina rätter, går du på säsong, smak, känsla eller något annat?
– Jag går alltid på säsong och kvalitet först. Det smakar bättre och är mer hållbart. Sedan får smak och känsla styra hur jag kombinerar råvarorna, jag vill att rätterna ska vara något man längtar efter att laga igen.
Vilka är dina bästa tips till den som vill börja laga mat utomhus på stekhäll men inte riktigt tagit steget än?
– Börja enkelt och laga något du redan kan, fast utomhus. Förbered så mycket som möjligt hemma så blir det roligare på plats. Skaffa bra redskap, det gör hela upplevelsen mycket smidigare. Och framför allt välj en plats med vacker natur eller fin utsikt.
Vad kännetecknar en perfekt utomhusmåltid för dig?
– För mig behöver den inte vara perfekt. Det viktiga är att familj och vänner är där, att vi lagar maten tillsammans och tar det som det kommer. När det till slut blir helt tyst och alla sitter och mumsar, då vet jag att det blev precis som det skulle.