Ingredienser

1 laxsida (c:a 700 g) med skinn

½ dl Sweet chilisås

Svartpeppar
    

Salt

4 stora Tortillabröd

Avokadocreme
2 mogna avokado
½ grön chili
1 vitlöksklyfta
½ msk limejuice
1 tsk Srirachasås
1 dl Creme fraiche
Salt

Topping
1 skivad rödlök
200 g Machésallad
Koriander efter smak

Tillagning

Steg 1

Blanda till din favoritmix av rökspån.
Till laxen använder vi alspån som ger
en mild röksmak och lite äppelspån
för sötmans skull.

Lägg rökspånen på brickan
som medföljer röken. 

Steg 2

Salta och peppra laxen.

Pensla med sweet chilisås och lägg
den med skinnsidan nedåt på gallret.

Sätt en termometer i den tjockaste
delen och skjut in den i rökugnen.
Använd en termometer som kan avläsas
utan att rökugnen behöver öppnas,
öppnas den släpps röken ut och man
når inte full effekt.

Steg 3

Starta rökugnen och sätt effekten på max (3)
tills den har nått 110–120 grader.

Sänk därefter effekten, håll 110–120 grader
under hela tillagningen.

När kärntemperaturen är ca 53 grader är
laxen klar för servering. Tiden varierar, den
beror på temperaturen utanför röken och
hur stor laxsida som röks.

Avokadocreme

Skiva avokado, chili och vitlök och lägg i en stor skål.

Pressa över lime, tillsätt srirachasås och Creme fraiche.

Salta och mixa den riktigt slät.

Steg 4

Bred avokadokräm på tortillabröden, lägg på machésallad,
rökt lax, skivad rödlök och koriander.

Vik ihop wrapen och servera.