Populära kategorier
Vårt sortiment
Recept
Rökta blåmusslor och aioli med rökt vitlök à la Henri Alén. Utomhusmatlagning när den är som bäst och allt smakar ju gott utomhus.
13 ingredienser
4 personer
13 ingredienser
4 personer
Recept
Rökta blåmusslor och aioli med rökt vitlök à la Henri Alén. Utomhusmatlagning när den är som bäst och allt smakar ju gott utomhus.
1 kg färska blåmusslor
1 bit hackad fänkål
1 tsk finhackad chili
1 msk hackad dill
1 dl torrt vitt vin
1 nypa salt
Aioli
4 skalade vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
1 msk olivolja
salt och vitpeppar
färskt bröd till servering
Tvätta musslorna noggrant och
kasta bort trasiga och öppna musslor.
Placera musslorna i ett metallkärl som
passar i rökugnen.
Tillsätt fänkål, chili och vitt vin.
Börja röka i läge 3 tills det ha bildats
ordentligt med rök. Sänk sedan effekten
till läge 2 och rök i cirka 25 minuter.
När musslorna har öppnat sig är de färdiga.
Släng de som inte har öppnat sig.
Strö över dill och lite salt.
Aioli
Pensla vitlöksklyftorna lätt med olja
och rök dem i ca 20 minuter, tills de
har mjuknat något.
Krossa klyftorna och blanda med majonnäs.
Blanda väl med övriga ingredienser och
låt stå i minst en timme innan servering.
Servera musslorna med aioli och färskt bröd.