Ingredienser

1 kg färska blåmusslor

1 bit hackad fänkål

1 tsk finhackad chili
    

1 msk hackad dill

1 dl torrt vitt vin

1 nypa salt

Aioli
4 skalade vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
1 msk olivolja
salt och vitpeppar

färskt bröd till servering

Tillagning

Steg 1

Tvätta musslorna noggrant och
kasta bort trasiga och öppna musslor.

Placera musslorna i ett metallkärl som
passar i rökugnen. 

Steg 2

Tillsätt fänkål, chili och vitt vin.

Steg 3

Börja röka i läge 3 tills det ha bildats
ordentligt med rök. Sänk sedan effekten
till läge 2 och rök i cirka 25 minuter.

När musslorna har öppnat sig är de färdiga.
Släng de som inte har öppnat sig.

Steg 4

Strö över dill och lite salt. 

Steg 5

Aioli
Pensla vitlöksklyftorna lätt med olja
och rök dem i ca 20 minuter, tills de
har mjuknat något.

Krossa klyftorna och blanda med majonnäs.

Blanda väl med övriga ingredienser och
låt stå i minst en timme innan servering.

Steg 6

Servera musslorna med aioli och färskt bröd. 

Produkter som använts i receptet