Ingredienser

Souvlaki
1 st fläskytterfilé, ca 800 g
2 st paprikor, gul och grön
0,5 tsk torkad oregano
Paprikapulver (efter smak)
Salt och peppar
Olivolja
Träspett


    

Tzatziki
1 st gurka, riven
1 dl turkisk yoghurt
1–2 st vitlöksklyftor, rivna
Hackad dill
Salt och peppar

Smashed potatoes
8 st kokta potatisar
Smör
0,5 dl riven parmesan
Salt och peppar

Tillagning

Steg 1

Lägg träspetten i blöt.

Steg 2

Dela fläskytterfilén i ca 2x2 cm stora bitar.
Lägg bitarna i en skål och krydda med oregano,
paprikapulver, salt och peppar. Ringla över olivolja
och blanda runt så att köttet täcks jämnt av kryddorna.
Marinera i ca 30 minuter.

Steg 3

Dela paprikorna i bitar av ungefär samma
storlek som köttet.

Steg 4

Grovriv gurkan och strö över lite salt.
Låt den stå i ett durkslag i några minuter
för att dra ut överflödig vätska.

Steg 5

Trä köttbitarna och paprikan växelvis på
de blötlagda spetten.

Steg 6

Pressa ur vätskan ur den rivna gurkan och blanda
den med turkisk yoghurt, riven vitlök, hackad dill,
salt och peppar. Rör om väl och ställ in tzatzikin i
kylen fram till servering.

Steg 7

Grilla spetten på den räfflade sidan av grillpannan.
Stek dem runt om på medelvärme tills köttet är
genomstekt och har fått en fin yta. Lägg dem åt
sidan och låt vila några minuter innan servering.

Steg 8

Vänd på pannan och lägg i smöret.

Lägg i de kokta potatisarna när smöret har
smält och tryck till dem lätt med en stekspade
så att de plattas ut. Stek på båda sidor tills de
blir gyllenbruna och krispiga.

Strö över riven parmesan, salt och peppar.

Steg 9

Servera souvlakispetten tillsammans med de
stekta potatisarna och den krämiga tzatzikin.