Peter är den tredje hemmakocken att presenteras i vår serie. För honom är det rejäl mat lagad från grunden som gäller, där varje moment gärna får ta sin tid. Här låter han sin inre matnörd ta plats och bjuder på rätter med rejält tryck i smaken. Den här gången delar han med sig av tre favoriter: kebab i bröd med kebabsås och krispiga grönsaker, vitlöksfrästa räkor med surdegsbröd samt rökt revbensspjäll med äppelslaw. Du får också möjlighet att lära känna honom lite bättre genom några korta frågor om hans matlagning och inspiration.
Hur började ditt matlagningsintresse och vad är det som gör matlagning roligt för dig?
– Mitt matlagningsintresse började nog när jag för första gången åt en riktigt god, vällagad fisk på en fin restaurang – Bon Lloc i Stockholm. Jag hade aldrig trott att en enda ingrediens kunde smaka så gott! Därefter ville jag uppleva den känslan igen och igen, men att äta fint är dyrt, så jag bestämde mig för att försöka skapa det själv. Det som gör matlagning roligt för mig är att man med enkla ingredienser kan uppnå oväntat höga resultat genom olika typer av beredning. Perfekt tillagad fisk är ett exempel, men det bästa exemplet är kanske bröd. Vatten, salt och mjöl är var för sig inga smaker som får smaklökarna att hoppa, men efter lite knådning, jäsning och bakning… wow!
Vad är det bästa med att laga mat ute?
– Att laga mat ute är underbart eftersom det för oss tillbaka till våra rötter. Då var det öppen eld på slätten utanför hyddan, nu är det gasol på terrassen framför villan. Olika platser, men samma känsla. Familjen eller vännerna sitter och umgås, dofterna börjar sprida sig, barnen kommer fram och undrar vad som ska ätas, och när maten är klar plockar man den direkt från platsen där den tillagats. Det är den mest grundläggande formen av gemenskap som människor har ägnat sig åt i årtusenden.
Vad hoppas du att andra tar med sig från dina recept?
– Att möjligheterna är oändliga! De flesta råvaror kan smaka fantastiskt med rätt tillagning. Och kopiera med stolthet. Kebab med bröd är ju supergott, så varför inte göra det hemma i stället för att köpa det på närmaste pizzeria? Många av oss har ätit räkor i vitlök och chili på chartersemester i Spanien, så varför inte laga det hemma också? Jag gillar överlag mat som är rustik och rejäl, och att tillaga den över en Muurikka-panna är ett underbart sätt att laga precis den typ av mat jag tycker om. Det ska vara fun dining, inte fine dining.
Vad inspirerar dig när du väljer vilka rätter du ska laga?
– Smak, smak, smak är det som inspirerar mig. Att vara sugen på en speciell smak och sedan lyckas uppnå den är ett riktigt lyckopiller. Som jag sa tidigare är det fantastiskt att kopiera; vi har alla ätit en maträtt som vi minns som otrolig, trots sin enkelhet. Att försöka återskapa den så att den smakar lika bra är en utmaning, men också väldigt roligt. Ibland har man ätit något som var gott men som saknade något. Då kan man försöka förbättra det själv genom att tillföra mer sälta, hetta, syra, fett eller något annat som man tror kan lyfta rätten. Att veta vart man vill och sedan uppleva smakresan dit är väldigt inspirerande.