Stekhäll för öppen eld
De första Muurikka stekhällarna tillverkades i Finland, av två vänner som började tillverka dem för eget bruk – för att kunna steka pannkakor över öppen eld. Sedan dess har Muurikka stekhäll blivit en uppskattad produkt i outdoor-sammanhang, och fler och fler upptäcker charmen med att laga mat på stekhäll över öppen eld.
Muurikka stekhällar med och utan ben
De första Muurikka stekhällarna tillverkades i Finland, av två vänner som började tillverka dem för eget bruk – för att kunna steka pannkakor över öppen eld. Sedan dess har Muurikka stekhäll blivit en uppskattad produkt i outdoor-sammanhang, och fler och fler upptäcker charmen med att laga mat på stekhäll över öppen eld.
Stekhällar för olika behov
Välj vilken storlek på häll som passar utifrån behov: Kommer du behöva bära med dig hällen en längre sträcka? I så fall kanske Muurikka stekhäll 38 cm eller 48 cm är mest lämplig. Finns en förberedd eldstad på platsen där du ska slå läger? Våra hällar finns både med och utan ben. Och om du väljer en stekhäll med ben kan du enkelt skruva av dem om du exempelvis vill använda hällen tillsammans med en gasolbrännare, en elgrill eller på en eldstad med möjlighet att placera hällen över elden. Hur många ska äta av maten? Våra största stekhällar för öppen eld är Muurikka 78 cm och Muurikka 58 cm. De passar bra för ett lite större sällskap. Våra allra största stekhällar är 100 och 120 cm i diameter. Dem kan man inte bära med sig på utflykten, och de säljs därför endast tillsammans med gasolbrännare på stativ.
Tillbehör till stekhäll
Till Muurikkas sortiment av stekhällar finns många användbara tillbehör. Stekspadar, knivar och skärbrädor är några exempel på produkter som gör matlagningen på stekhäll ute både enklare och roligare. Ett praktiskt lock till din stekhäll passar utmärkt när maten ska puttra en stund.
Ta hand om din Muurikka stekhäll
För att komma i gång när stekhällen är ny behöver du rengöra den med milt diskmedel och bränna in den ordentligt. Hetta upp hällen tills den mörknar, bred sedan ut ett tunt och jämnt lager av fett, t ex vår stekfett eller en neutral matolja, över hela stekytan och hetta upp stekhällen ordentligt under ca 15 minuter. Det är helt i sin ordning om det ryker. Låt sedan hällen svalna innan du torkar av den med hushållspapper och smörjer in den i ett nytt, tunt lager med fett.
För att rengöra stekhällen när den använts behöver du oftast bara vatten. Gör det direkt efter användning så förlänger du livslängden på din häll. Torka bort matrester och hetta upp hällen; häll i vatten och låt det koka upp; använd en diskborste för att få matrester att lossna; torka av hällen och smörj in stekytan med lite fett. För rejält smutsiga stekhällar kan en rengöring med grovsalt behövas. Läs mer i vår FAQ.
Om du vet att du inte ska använda din stekhäll på länge rekommenderar vi att du rengör den ordentligt, fettar in på nytt och förvarar på en torr plats. Om din häll skulle ha rostat kan du alltid göra rent den med stålull eller stålborste och sedan bränna in och fettbehandla den på nytt. Genom att ta hand om den på rätt sätt kommer du kunna ha glädje av din Muurikka stekhäll under många år.