Ingredienser

Rökt skinka
Rimmad Julskinka
1 handfull Rökspån Äpple
1 handfull Rökspån Körsbär

1 handfull Rökspån Whiskey

Vört-Hällbröd
½ påse torrjäst
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
½ dl krusakli
1 1/4 dl vatten
1 ½ dl mjölk
2 msk färdigblandad vörtkrydda
½ dl flytande honung
2 msk olja

Gräddstuvad grönkål
Grönkål ca 400 gram, ansad och hackad
3 dl grädde
Ca 60 g smör
flingsal
    

Tillagning

Rökt skinka

1. Ta ut skinkan ur förpackningen
men lämna kvar den i nätet.

2. Spola skinkan i kallt vatten.

3. Stick in termometern i skinkan
och placera den på gallret i rökugnen.
(Viktigt att använda en termometer som 
man avläsa utan att öppna rökugnen, annars
släpps röken ut och man når inte full effekt.)

4. Lägg rökspån på den medföljande brickan.

5. Vrid upp effekten till maxtemperatur på
rökugnen tills den har nått 110–120 grader.

6. Sänk därefter temperaturen, håll 110–120 grader
under hela tillagningen. Rök skinkan tills kärntemp.
når 71 grader.

7. Ta ut skinkan och slå in den i folie.
Skinkan är klar för servering, kan också griljeras
om du önskar.

Vört-Hällbröd

1. Blanda samman alla torra ingredienserna.

2. Värm mjölk och vatten till fingervarmt.

3. Tillsätt vätskorna i de torra ingredienserna
och blanda ihop. Knåda till en deg i ca 5 min.

4. Tillsätt mer mjöl vid behov. 

5. Knåda till en smidig deg som inte är för kladdig.

6. Strö över lite mjöl, täck med en handduk och
låt jäsa i ca 1 timme.

7. Dela upp degen i 7 delar.

8. Rullar till bollar, fortsätt jäsa övertäckt medan du
gör den stuvade grönkålen.

9. När grönkålen är klar, platta försiktigt ut degbollarna till
ca 1/2 cm tjocka kakor och lägg dem på den varma och
torra kanten av hällen.

10. Öka värmen på ytterringen, håll koll så att brödet inte bränns.
Stek i ca 5 min på varje sida.

11. Ta bort brödet och lägg i det skivade äpplet i några minuter
på kanten av hällen.

12. Bre eventuellt ett lager senap i botten på brödet, lägg på stuvad grönkål,
några skivor av den rökta julskinkan och toppa med stekt äpple och granatäpplekärnor. 

Gräddstuvad grönkål

1. Dra bort grönkålsbladen från stjälken och
hacka dem i mindre bitar (eller köp färdighackad).

2. Värm upp stekhällen på båda gasolringarna.

3. Lägg i smöret, vänd ner grönkålen och stek ihop
med smöret några minuter tills den mjuknar.

4. Häll i det mesta av grädden och låt koka ihop.

5. Salta och täck med lock i några minuter.
Späd eventuellt med mer grädde om det behövs.

6. Sänk värmen och låt grönkålen fortsätta koka samman.